تا سال ۱۹۶۱ شهر «هایانوای» بهطور کامل توسط محدودههای مصوب در استان «ولز» مشخص نشده بود و به شدت وابسته به بازارهای رو به نزول کشاورزی و صنایع غذایی برای گرداندن اقتصاد شهر بود. در این شرایط «ریچارد بوث» وارث یک ساختمان بزرگ نیمه خراب بود که کار خرید و فروش کتب دست دوم را در آن شروع کرد و این فعالیت به سرعت رونق گرفت، بهطوریکه تمام ساختمان به آن تخصیص یافت و هنگامی که ساختمانهای اطراف نیز جهت گسترش فعالیت به این فضای خرید و فروش کتاب افزوده شدند، رونق این فعالیت صد چندان شد.

این ایده که شهر پر از کتابفروشی باشد میتوانست شهر را به یک جاذبه بینالمللی تبدیل کند که در نوع خود یک کار بدیع محسوب میشد. به همین خاطر کتابفروشی و مجموعه اطراف آن به سرعت به بزرگترین مرکز خرید و فروش کتابهای دست دوم در سرتاسر جهان تبدیل شد و ایده خلّاق ایجاد این مجموعه تنها به یک شهروند خلّاق تعلق داشت. در اوایل سال ۱۹۷۰ در این شهر یک کنفرانس بینالمللی با موضوع کتاب برگزار شد، در آن زمان در شهر ۴۲ کتابفروشی بینالمللی وجود داشت. این کتابفروشیها تخصصهای گوناگون را همچون سینما، هنر، تاریخ، علوم نظامی، شعر و ادبیات، کودکان، حقایق آمریکا، فلسفه و اقتصاد پوشش میدهند. عموم مردم و بازدیدکنندگانی که برای خرید کتاب و دیدار از جاذبه های تجاری- گردشگری به این شهر سفر میکنند، رونقبخش فعالیتهای کوچک و بزرگ اقتصادی در شهر هستند.
سرمایهگذاری شخصی «ریچارد بوث» در شهر «هایان وای» با استخدام ۲۶ کارشناس و حدود ۲۲۰ کارمند در قسمتهای مختلف، اقتصاد پویا و پایداری را برای شهر به ارمغان آورده است که هیچ فعالیتی از قبیل کشاورزی ارگانیک، صنایع کارخانهای و یا سوپرمارکتهای زنجیرهای نمیتوانست برای شهر ایجاد کند. «هایانوای» در حال حاضر ۱۵ مسافرخانه بزرگ، ۴ هتل پنج ستاره و تعداد بسیار زیادی میهمانخانه را در خود جای دادهاست.
علاوه بر این در حومه شهر نیز تعداد بسیار زیادی اماکن اقامتی و تفریحی مختلف وجود دارد. طی سالیان اخیر یک افزایش قابل ملاحظه در تعداد کافهها و رستورانها دیده میشود، بهطوریکه در ۴ سال گذشته بهطور متوسط سالانه ۱۲ مورد به تعداد آنها افزوده شده و ۱۰ مغازه عتیقهفروشی نیز طی همین سالها افتتاح شده است. هر ساله بیش از صد هزار بازدیدکننده در دوره جشنواره ادبیات و کتاب در ماه می از این شهر بازدید میکنند. مدیریت شهری «هایانوای» با اجرای برنامههای متنوع جانبی از این پدیده کمال استفاده را می برد و تجربه تلخ رکود اقتصادی شهر که مربوط به قبل از بهراهافتادن جشنوارههای کتاب میباشد را جبران میکند.
«ریچارد بوث» با ایده خلّاق خود کمک کرد که یک شهر ناشناخته و متروک به شهری جهانی تبدیل شود و مرکز خرید و فروش جهانی کتاب را در آنجا پایهگذاری نمود، او با این کار معنای باززندهسازی خلّاق را احیا نمود. پس از اجرای موفقیتآمیز این طرح در شهر «هایان وای»، «مونتولیو» در جنوب فرانسه، «برد وورت» در هلند، «ردو» در بلژیک، «بشول» در بریتانی، «پیرداکلاگ» در سوییس، «استیل واتر» در آمریکا، «جیولند» در نروژ، «کمپانگ بوکو» در مالزی و «میاگاوا» در ژاپن نیز به جرگه شهرهای کتاب پیوستند.
مطالب پیشنهادی:
- پیشرفت پایدار شهر: تکنوکراسی دانش بنیان طی سال های اخیر شهروندان شاهد بهبود و پیشرفت های قابل ملاحظه ای در فرآیندهای اداری و تبدیل آنها به خدمات الکترونیک بوده اند و در کنار این پیشرفت ها گاه و بیگاه عدم هماهنگی در عملکرد سازمان های مختلف در حوزه مدیریتی نیز محسوس بوده است. حقیقت آن است…
- شهر خلاق و ضرورت آن در عصر جهانی شدن جهان امروز شاهد جهشی بلند بسوی زندگی هر چه بهتر و با کیفیت تر است و تلاش برای ارتقای کیفیت زندگی یکی از اصلی ترین اهداف توسعه آن می باشد. در این مسیر توجه به شهرها به عنوان مراکزی که گرداننده اصلی این جریان هستند از اهمیت بسیاری برخوردار است.…
- کودکان و نوجوانان، اساس وجودی شهر خلاق تا هنگامیکه رسیدن به پایداری در یک شهر مهم و ضروری تلقی میشود، داشتن فضای باز و مردمی ضرورت دارد. به عبارت دیگر جذب استعدادهای خلّاق و نوآور با اعمال محدودیت هرگز اتفاق نخواهد افتاد. در شهر خلّاق تنها یک قشر خاص برای ایجاد فضایی باز و مردمی بازیگر نیستند،…
- بررسی آسیب پذیری شهر در مقابل زلزله به طور متوسط در اثر بلایای طبیعی هر ساله ۳۳۵ هزار نفر کشته و ۳۶ میلیارد دلار خسارات اقتصادی پدید میآید؛ ۹۵% از کشته شدگان مربوط به کشورهای در حال توسعه و ۷۵% از خسارات اقتصادی (۲۵ میلیارد دلار) مربوط به کشورهای پیشرفته است. طبق مطالعات انجام شده در بسیاری…
- مشارکت شهروندی و مدیریت اقتصادی شهر جایگاه مشارکت شهروندان در تصمیمگیریهای مدیریت شهری در «پورتوآلگرو» برزیل ریشهای عمیق دارد. «تارسو جنرو» در دوره مسئولیتش که از سال ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۷ به عنوان شهردار این شهر فعالیت میکرد با چالش ارتباط سنتی بین مردم و مسئولین مواجه بود . وی تلاش میکرد تا آگاهی عمومی را در این زمینه…
- نظریات مفهوم گرای اندازه بهینه شهر در دنیای امروز شهرها روز بروز در حال رشد و توسعه هستند و همین امر موجبات نگرانی های بسیاری را در رابطه با گسترش بی رویه فیزیکی شهرها پدید آورده است. در واقع این روند از آغاز دوره انقلاب صنعتی و از دل مهاجرت های وسیع به سوی شهرها آغاز…
- دیدگاه شناسی ارزش و ضدارزشهای شهر از نظر پارسونز هر نظام اجتماعی از ۴ خرده سیستم (نظام) تشکیل شده است که کارکرد این چهار خرده سیستم در حفظ و حیات نظام اجتماعی کل (جامعه) ضروری است. این چهار خرده سیستم عبارتند از: خرده نظام فرهنگی که وظیفه نگهدای و حفظ الگوهای فرهنگی را بعهده دارد. خرده…
- بررسی مفهوم نما و پوشش کالبد شهر نما به عنوان چهره و نماد بیرونی معماری یک بنا مبین هویت و زیبایی آن است و نمود عینی ذهنیتی است که معمار با آن درگیر بوده و متاثر از عواملی همچون پاسخگویی به نیاز محیط، خواسته های کارفرما، مصالح و هزینه مصرفی می باشد. نمای ساختمان خارجی ترین پوسته…
- بررسی تجارب مداخله در بافت مرکزی شهر مشهد نخستین مداخله جویی در بافت مرکزی این شهر، در زمان شاه عباس صفوی با احداث یک خیابان شرقی- غربی که از جوار حرم میگذشت رخ داد. این حرکت الگوی توسعه را به صورت شعاعی – خطی تغییر داد و سرانجام در سال ۱۳۱۰ با برداشته شدن حصار شهر و ارگ…
- تغییر عملکرد فضای عمومی در شهر معاصر به عقیده منتقدین شهر مدرن، فضاهای شهری عملکرد خود را به عنوان مکان هایی برای برقراری روابط اجتماعی از دست داده اند و در حقیقت مفهوم اجتماعی جای خود را به هم زیستی اجباری در شهر داده است. میدان سنتی که امکان شرکت عمومی افراد در تصمیم گیری های جمعی…
خیلی جالب بود، ما هم میتونیم تو ایران از این کارا بکنیم، مثلا ماسوله رو به یک شهر کتاب تبدیل کنیم 🙂