شهرها در گذشته بهترین نمونه های پایداری بوده اند. با توجه به محدودیت های اکولوژی محل مانند آب، توسعه متناسب و سازگار با طبیعت، صرفه جویی در منابع، استفاده از مصالح بومی، ابداع روش های موثر و مناسب برای ادامه حیات نظیر قنات و بادگیر و… همه نمونه هایی از عوامل موثر در این پایداری بوده اند. شهرسازی کلاسیک با تبعیت از الگوی کلاسیک توسعه و پیروی کورکورانه از الگوی کلیشه ای توسعه شهری که نسبتاً به وضعیت ویژگی های بومی بی اعتنا هستند، نه تنها وضع ناپایداری را در شهر ها پدید آورده، بلکه ناپایداری مناطق اطراف را نیز به دنبال داشته است.

انسجام و یکپارچگی اقتصادی، اکولوژیکی و اجتماعی می تواند به عنوان ستون و پایه ای به منظور ایجاد یک شهر پایدار عمل کند. بنابراین پایه های اساسی شهری پایدار عبارتند از:
- استحکام زیست محیطی؛
- کیفیت زندگی؛
- تضمین های اقتصادی؛
- مشارکت دموکراتیک.
اصول توسعه پایدار که عمدتاً مبتنی بر مباحث موجود در دستور کار ۲۱ کنفرانس ریو می باشد موارد عمده زیر را در برمی گیرد:
- درک ارزش محیط زیست؛
- در نظر گرفتن افقهای زمانی طولانی تر در برنامه ریزی؛
- اصل برابری بین نسلی و میان نسلی.
همچنین از دیدگاهی دیگر اصول کلیدی توسعه شهری پایدار موارد زیر را در بر می گیرد:
- توسعه شهری پایدار یک مفهوم نسبی است؛
- توسعه شهری پایدار یک فرایند است؛
- توسعه شهری پایدار مواردی مانند یکپارچه سازی محیطی، تساوی حقوق، مشارکت و آینده نگری را از طریق بخش های برنامه ریزی، طراحی، ساخت و ساز و اجرایی مورد ملاحظه قرار می دهد؛
- توسعه شهری پایدار می باید طی فرایند توسعه و پایدارسازی شهری، مسائل بنیادی محیطی، اقتصادی و اجتماعی را به صورت یکپارچه در یک نظام سازمانی مشخص در نظر گیرد.
رشد فزاینده جمعیت شهری، شهرها را در معرض بحران های ناگوار قرار داده است. فقر، تخریب محیط زیست، فقدان جمعیت شهری نا مناسب، نزول زیربناهای موجود، فقدان دسترسی به زمین و سرپناه مناسب و در نهایت عدم پایداری در کیفیت زندگی شهری از جمله بحران های مربوط به این موضوع هستند. همچنین افزایش توان تأثیر انسان بر محیط زیست، زیست بوم های کره زمین را نیز دچار بحران کرده است و آثار منفی زیست محیطی شهر تا آن اندازه افزایش یافته که بزرگترین تحدید در مقابل این زیست بوم ها شهری می شوند. در این شرایط بشریت نیازمند یک ارزش گذاری و تجدید نظر در ارتباطاتش با محیط پیرامون است. کاملاً آشکار است که توسعه پایدار می تواند حامل بسیاری از آمال و آرزوهای بشر شود و رابطه مناسب بین انسان و طبیعت برقرار کند و تصور می شود به عنوان پارادایم جدید، بسیاری از اهداف جهانی برای قرن ۲۱، در چارچوب های این مفهوم برنامه ریزی شود.
بر این اساس توسعه پایدار در سالهای اخیر به سهولت خود را نه تنها به عنوان یکی از چالش های اصلی، بلکه به عنوان نقطه ای کانونی برای مناظره پیرامون بسیاری از مسائل موجود در دوران بی نظمی جهان مطرح کرده است. همچنین سرعت در گسترش مفاهیم مربوط به توسعه پایدار در ساخت و مناظرات جهانی، به ویژه در سازمان ملل متحد و سازمان های وابسته و یا زیر مجموعه های آن، تأکیدی بیشتر بر کلیدی بودن این مفهوم در سده ی بیست و یکم دارد.
مطالب پیشنهادی:
- توسعه شهری پایدار یا توسعه پایدار شهری اصولا شهر پایدار جایی است که به دلیل استفاده اقتصادی از منابع، اجتناب از تولید بیش از حد ضایعات و بازیافت آن تا حد امکان و پذیرش سیاستهای مفید و همگام با طبیعت در درازمدت، قادر به ادامه حیات خود باشد. شهر پایدار شامل ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، مدیریتی و…
- جایگاه حمل و نقل شهری در توسعه پایدار از جمله عوامل اساسی در ایجاد تحولات اقتصادی یک کشور پیشرفتهایی است که در سیستم حمل و نقل آن صورت میگیرد. بخش حمل و نقل نه تنها فرآیند توسعه اقتصادی را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه خود نیز در جریان توسعه اقتصادی دچار تغییر و تحولات کمی و کیفی میشود.…
- مروری بر پیشینه توسعه پایدار و دستور کار ۲۱ جریان توسعه پایدار از سال ۱۹۶۱ یعنی زمانی که سازمان ملل متحد به طور رسمی اقدام به تهیه برنامههای حفاظت از طبیعت نمود به رسمیت شناخته شد و به عنوان یک موضوع بسیار مهم مطرح گشت. پیش زمینه و مقدمه توسعه پایدار، یعنی توسعه بر مبنای زیستبوم از اوایل سال…
- پاپ فرانسیس، توسعه پایدار و دغدغه محیط زیست با اینکه نامه پاپ فرانسیس دربارۀ محیط زیست توجه عمومی را در جهان به خود برانگیخته است، اما افراد معدودی از نزدیکیِ رویکرد پاپ و اشارات او در این نامه به دیدگاههای رومانو گواردینی۲، فیلسوف و کشیش کمتر شناخته شده آلمانی، آگاهی دارند. پاپ فرانسیس در نامه اخیرش علاوه بر ارجاع به…
- پیشینه شناسی مفهوم توسعه پایدار در تداوم سیر تکوین مفهوم پایداری و توسعه پایدار گروه ها، سازمان ها و نهادهای مختلف بین المللی سعی در تبیین جنبه ها و وجوه مختلف توسعه پایدار نمودند که البته وقایعی چون افزایش سریع جمعیت، معضلات زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی نیز در تکوین این مفهوم نقش اساسی داشتند.…
- اسناد مکمل برنامه سازی طرح های توسعه شهری توسعه موفق بستگی به مناسب سازی اصول و سیاست های عمومی طراحی با شرایط محلی نواحی یا سایت ها (مکان ها) دارد. برای این منظور اسناد مکمل برنامه سازی، ابزار مناسبی بوده و علاوه بر آن، در بازتاب نیازها و فرصت های محلی نقش مهمی ایفا می کند. این اسناد…
- پیشرفت پایدار شهر: تکنوکراسی دانش بنیان طی سال های اخیر شهروندان شاهد بهبود و پیشرفت های قابل ملاحظه ای در فرآیندهای اداری و تبدیل آنها به خدمات الکترونیک بوده اند و در کنار این پیشرفت ها گاه و بیگاه عدم هماهنگی در عملکرد سازمان های مختلف در حوزه مدیریتی نیز محسوس بوده است. حقیقت آن است…
- ارزیابی کاربری های مختلف در طرح های شهری ارزیابی کاربریهای مختلف شهری اساساً به منظور اطمینان خاطر از استقرار منطقی آنها و رعایت تناسبات لازم به دو روش کمّی و کیفی صورت می پذیرد. در ارزیابی کمّی براساس مقایسه سرانههای موجود کاربریها با استانداردهای مربوط یا از طریق بررسی نیازهای فعلی و آتی منطقه مورد مطالعه صورت میگیرد. اما…
- اهمیت و جایگاه پایداری در توسعه شهری توسعه سریع شهری در چند دهه اخیر، زندگی بشر را از ابعاد مختلف تحت تأثیر قرار داده است. امروزه شهرها عامل اصلی ایجاد کننده ناپایداری در جهان به شمار میروند و در واقع پایداری شهری با پایداری جهانی مفهومی واحد دارند. پایداری میتواند معانی بسیاری را در بر داشته باشد…
- معنای برنامه ریزی و نقش آن در توسعه شهری برنامه ریزی شهری، عبارت است از تأمین رفاه شهرنشینان از طریق ایجاد محیطی بهتر، مساعدتر، سالم تر، آسان تر، مؤثرتر و دلپذیرتر. برنامه ریزی شهری یک فرآیند پوینده و گویاست، به دلیل آنکه روابط انسانی ویژگی پویایی آن را تضمین می کند. جهت تأمین نیازهای خدمات شهری و در نظر…
توسعه پایدار مفهوم پیچیده ایه و تا آن زمان که ما بخوایم به کار ببندیم و بر مبنای اصول اون حرکت کنیم خیلی راه داریم. الان به نظرم بهتر اینه که تمرکز روی بهبود اقتصادی باشه که مبنای توسعه پایدار میشه برای آینده و میشه با سرمایه های انسانی و منابع فیزیکی که به دست میاد واقعا پایدارش کنیم 🙂
توسعه پایدار رو اصلن در نظر نمیگیرن اگر براشون مهم بود وضع تهران الان این نبود که توش موندیم