در شناسایی عوامل موثر در توسعه توریسم به مواردی برمی خوریم که به طور خلاصه و فهرست وار عبارتند از:
الف) گسترش شهر نشینی
گسترش شهر نشینی از علل مهم شکل گیری جهانگردی قلمداد میگردد تکامل وتراکم شهرها تنگناها و محدودیتها خاصی را برای ساکنانش به وجود آورده است و ادامه چنین روندی باعث میگردد که انسان ها به دنبال گریزگاهایی باشند که خود را برای مدتی از انقیاد دست و پاگیر زندگی شهری رها سازند و زمانی را به تفریح و تفرج و ترمیم قوای تحلیل رفته اختصاص دهند. ساکنان شهر ها به دلایل مختلف از جمله یکنواختی فیزیکی و فضای شهرها با بافت نا متجانس و نامانوس طبیعی آنها ونیز انواع افسا رگسیختگی ها و فشارهای روحی و روانی و الودگیهای صوتی و زیست محیطی به اتخاذ تصمیماتی درزمینه گذران اوقات فراغت وادار میگردند.
ب) توسعه روز افزون راهها و شبکه حمل ونقل و سهولت دسترسی
حمل ونقل از اجزا اصلی توسعه توریسم قلمداد می گردد هر یک از وسایل حمل و نقل اعم از کشتی و راه آهن به نوبه خود نقش ویژهای در توسعه توریسم ایفاء میکند. توسعه راه آهن به عنوان اولین حرکت در جهت گسترش این صنعت محسوب میشود. پیشرفتهای حاصله در صنایع لوکوموتیو و اتومبیل سازی و گسترش حمل ونقل آبی در اروپا موجب جابجایی تعداد کثیری از جهانگردان گردید.
انقلاب و دگرگونی در سیستم تکنولوژی وسایل حمل ونقل و شبکه ارتباطی همراه با سازمان های جدید نه تنها سیاحت و جهانگردی را با هزینه ها کم امکان پذیر میسازد بلکه طول زمان مسافرت را از مبدا تا مقصد به حداقل رسانید این دو عامل باعث گردید تا توده های از جماعات در مواقع تعطیل و اوقات فراغت امکان مسافرت و سیاحت رابه نقاط تاریخی و خوش آب وهوا به دست آورند. علاوه بر این ظهور وتاسیس آژانسهای جدید مسافرتی و رقابت بین آنها به تثبیت وحتی پایین آمدن هزینه و کرایه ها در سیر و سفر منجر شد این مساله خود بیش از پیش امکانات سیر و سفر (توریسم )را توسعه داد.
پ) ارتقاء سطح فرهنگ عمومی
بررسی آمار وارقام در دهه های اخیر نشانگر آن است که به موازات رشد فرهنگی و ارتقاء سطح فرهنگی مردم روند جریان های جهانگردی شتاب بیشتری گرفته است. افزایش اگاهی انسان ها از جمله عواملی است که بر حجم جریان های جهانگردی تاثیر گذارده وآنرا متحول نموده است. همچنین در اینجا می توان به ارضاء حس کنجکاوی آدمی اشاره نمود که اورا به دنبال دستیابی به سرزمینهای تازه و آشنایی با فرهنگ و سنن اقوام مختلف وملل دیگر به همگامی با جریآنهای مسافرتی واداشته است و محرکی در پیدایش اینگونه جریانات جهانگردی بوده است.
ت) اصلاح قوانین و مقررات وبهبود شرایط کار
بر اساس منشور جهانی حقوق بشر سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۵ (هر فرد کارگر دارای حقوق و استراحت و تفریح است که باید در محدوده های منطقی و متناسب ساعات کار از ایام مرخصی با استفاده از دست مزد برخوردار باشد). برقرار ساختن رسم مرخصی با استفاده از حقوق تا حدود زیادی در افزایش شمار استفاده کنندگان از تعطیلات که آن را در دیگر کشورهای بزرگ اروپای غربی وسایر کشورهای پیشرفته نیز باز می یابیم موثر افتاده است زیرا که برخوردار شدن از امتیاز تعطیلات خود نتیجه توسعه اقتصادی به شمار می اید با تعمیم رشد اقتصادی بر میزان تعطیلات به تدریج افزوده شده است.
از جمله قوانین موضوعه در کشور ما که موجبات تسهیل کار را برای کارگران بخش های مهم اقتصادی فراهم اورد میتوان به ماده ۲۱۴ قانون کار اشاره کرد. این ماده به مرخصی استحقاقی سالانه کارگران با استفاده از مزد و احتساب چهار روز جمعا یک ماه است. سایر روزهای تعطیلی جزء ایام مرخصی محسوب نخواهد شد.
ث) رسانه ها تبلیغات و تکنولوژی
اصولا تبلیغات در توریسم از مهمترین وظایف هر سازمان جهانگردی می باشد تبلیغات مثبت باعث جذب جهانگردان میشود و تبلیغات منفی تاثیرات نا مطلوبی برصنعت توریسم بر جای میگذارد. انواع تبلیغات جهانگردی به طور کلی شامل دو بخش زیر میگردد.
۱- تبلیغات خارجی به منظور دستیابی به بازارهای کشورهای صادر کننده جهانگرد و ترغیب جهانگردان به بازدید از کشور تبلیغ کننده،
۲- معرفی جاذبه های جهانگردی مهیا ونا مهیا کشور به افراد و ترغیب آنان به سفرهای داخلی.
ج) مراکز و تسهیلات اقامتی برای گردشگر ها
هر جهانگرد و توریسم بر اساس توان و تمایلش در مراکز اقامتی خاص سکونت میگزیند گردشگرهایی که از توان مالی بالاتری بر خوردار میباشند از مراکزی جهت سکونت استفاده می نمایند که از تسهیلات ویژهای بر خوردار میباشد مراکز اقامتی از اشکال متنوعی بر خوردار است انواع مختلف هتل ها پانسیون ها تسهیلات اردویی و کمپ ها چادرها و ویلا ها و کلبه ها و واحد های آپارتمانی.
چ) عوامل و شرایط محیط طبیعی
مطالعات انجام شده گویای این مطلب است که عوامل و شرایط محیط طبیعی سهم بر جسته ای را در توسعه توریسم وجهانگردی ایفا مینماید این عوامل که در شکلگیری و در توسعه جهانگردی (توریسم) نقش اساسی را بر عهده دارند عبارتند از: آب و هوای مطلوب مناطق کوهستانی غارهای طبیعی تنوع ناهمواریها و نواحی ییلاقی سواحل دریاها گرم دریاچهها و جزایر توریسم رودخانههای بزرگ چشمههای آبهای معدنی ومنابع لجن درمانی مناطق بیابانی و نواحی جنگلی و پارک های حفاظت شده حیات وحش زیبایی پوشش گیاهی و …
هر یک از عوامل یاد شده از جمله عواملی هستند که در توسعه توریسم نقش به سزایی را داشته و استفاده منطقی و مطلوب و بهینه از جاذبه های مذکور علاوه بر جذب جهانگردان وره آوردهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشورهای میزبان منجر شود.
درباره راه های ارتقا و استفاده از درآمدهای توریسم هم بنویسید یا منابعی را معرفی کنید.
مقاله موردی و خلاصه و مفیدی است سپاس
http://en.wikipedia.org/wiki/Tourism
سلام ممنون از مقاله مفیدتوون…من برای پایان نامه دارم روی موضوع :بررسی عوامل موثر بر گردشگری بر اساس انتظارات و ادراکات گردشگران
کار میکنم…احتیاج به چند تا مقاله لاتین در این مورد و چند تا مقاله داخلی دارم.ممنوون میشم اگه براتون مقدور هست بهم کمک کنید با سپاس
سلام
لطفا لینکهای زیر را ملاحظه بفرمایید:
http://bit.ly/1wHiEAA
http://bit.ly/18ipyQE
موفق باشید