استرس یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی جوامع قرن بیست و یکم است. تمدن با گشودن فرصتهای بیانتهایی برای دستیابی به اطلاعات گوناگون و پیشرفت، انتخابهای متعددی را پیش روی افراد قرار داده و این بمباران اطلاعاتی با خود فشار روانی بسیاری را نیز همراه میآورد. پژوهشهای متعددی نشان دادهاند که قرار گرفتن در معرض انتخابها و اطلاعات گوناگون و اجبار در گزینش یکی از این انتخابها با کاهش توانایی افراد در کنترل رفتارهای خود همراه است. در کنار تمامی فشارهایی که تمدن با اطلاعات نامحدود و شتابی که به زندگی روزمرهی افراد در جامعه تزریق نموده است، تغییرات و تحولات سیستم اجتماعی، اقتصادی و حتی فرهنگی جوامع در حال توسعه نظیر ایران نیز بر میزان استرس و اضطرابی که افراد در طی زندگی روزمرهی خود تجربه میکنند، افزوده است و نتیجهی چنین فشار و تلاطمی در سطح جامعه چیزی جز افزایش میزان بیماریهای روانشناختی نظیر اضطراب، افسردگی، وسواس، حملات وحشتزدگی (panic attack)، و بیخوابی و نیز بیماریهای جسمانی نظیر بیماریهای قلبی -عروقی، سرطان، بیماریهای گوارشی، دردهای جسمی مزمن و نیز اختلالاتی که ریشه در کاهش کنترل افراد بر روی رفتارها و نیز انتخابهای خود دارند نظیر سوءمصرف مواد، سیگار کشیدن، اختلالات خوردن و نیز دهها مشکل و نابهنجاری دیگر نخواهد بود.

شیوع چنین مشکلاتی بار بسیاری را از نظر اقتصادی بر دوش جامعه خواهد نهاد. از یک سو با تحلیل بردن توانایی افراد برای کار و تولید و کاهش نیروی فعال جامعه و از سوی دیگر از طریق هزینههایی که به منظور درمان بر سیستم بهداشتی درمانی جامعه تحمیل میکند. بنابراین، با توجه به عواقبی که افزایش میزان استرس در سطح جامعه میتواند دربر داشته باشد، دسترسی افراد به منابع درونفردی و نیز کسب مهارتهایی که به تعدیل تلاطمهای بیرونی و کسب تعادل درونی کمک میکنند، بدون شک ضرورتی انکارناپذیر به شمار میرود.
دورههای آموزشی کاهش استرس بر اساس هشیاری Mindfulness-Based Stress Reduction بر اساس نتایج پژوهشهای متعدد به کاهش علایم اختلالات روانشناختی نظیر اضطراب، افسردگی، وسواس، و اختلالات جسمانی نظیر، دردهای مزمن، مشکلات گوارشی، سرطان و … به میزان چشمگیری میانجامد)هافمن، ۲۰۱۰ ؛ اشمیت، گراسمن و همکاران، ۲۰۱۱ ؛ وولستاد، سیورتسن، و همکاران، ۲۰۱۱ ؛ ناکامورا، لیپشیتز و همکاران، ۲۰۱۱). به این ترتیب، در جوامعی که همچون جامعهی ما در حال توسعه و گذار از سنت به مدرنیسم قرار دارند و از این رو هر روز آبستن حوادث و وقایع استرسزای متعددی هستند، برگزاری چنین دورههایی که با آموزش مهارتهای درونفردی مقابله با استرس میتوانند از هزینههای مادی و معنوی اضطراب در سطح فرد و جامعه بکاهند، بسیار ضروری به نظر میرسد.
مطالب پیشنهادی:
- آستانه تحمل استرس و کنترل خشم یکی از مشکلات عدیده افراد در برخورد با استرس ها بروز اضطراب است. تسلط بر اضطراب به صورت نمایشی یا آگاهانه از سوی منابع اثرگذار است. این عمل تکنیکی نمایشی است به منظور افزایش مهارت های فرد در مواجهه با استرس و موقعیت های پرفشار. بنا بر نظریات رویکرد روان…
- مدیریت یکپارچه شهری، ضرورت یا انتخاب؟ با نیم نگاهی به وضعیت شهرنشینی و مدیریت شهری در ایران متوجه میشویم در شرایط کنونی سازمانهای محلی و مردم نهاد از توانمندی و استقلال کافی برخوردار نیستند. در اکثر کشورهای جهان، چه با مشخصههای تمرکزگرا و چه با مشخصههای واگرا، شهرداریها در امور محلی دارای قدرت بالایی هستند و…
- شهر خلاق و ضرورت آن در عصر جهانی شدن جهان امروز شاهد جهشی بلند بسوی زندگی هر چه بهتر و با کیفیت تر است و تلاش برای ارتقای کیفیت زندگی یکی از اصلی ترین اهداف توسعه آن می باشد. در این مسیر توجه به شهرها به عنوان مراکزی که گرداننده اصلی این جریان هستند از اهمیت بسیاری برخوردار است.…
- بررسی ضرورت اجتماعی، فرهنگی وکالبدی میدان نقش میدان به عنوان فضای شهری وضرورت ایجاد آن برای پاسخگویی به قسمتی از نیازهای اساسی زندگی شهری تعریف می شود. نقشی که می تواند برای ارتقاء کمی وکیفی زندگی اجنماعی–اقتصادی و فرهنگی مؤثر واقع گردد. قرن ها تجربه و دانش بشری بر رابطه میان فضای شهری و شکل های…
- نمایان شدن زندگی در هنر معماری یکی از هنرمندان معاصر اتریشی ساکن در شهر «ویه نا» با نام «فردریک هاندرت واسر» (۱۹۲۸-۲۰۰۰) در طول عمر هنری خویش بر این موضوع متمرکز شده بود که چرا مردم بایستی در منازل خاکستری رنگ سر به فلک کشیده زندگی کنند و هیچ حقی برای تغییر دادن یا انتخاب فضای…
- کیفیت زندگی یا Quality of Life اصطلاح کیفیت زندگی یا Quality of life، برای ارزیابی نیکبود عمومی افراد و جوامع استفاده میشود. این اصطلاح در طیف وسیعی از زمینهها، از جمله حوزههای توسعه بینالملل، بهداشت، و سیاست مورد استفاده قرار میگیرد. کیفیت زندگی نباید با مفهوم استاندارد زندگی که عمدتاً بر درآمد استوار است، اشتباه گرفته…
- بررسی زندگی و آثار اسکار نیمایر نیمایر که نام کامل او اسکار ریبرو آلمئیدا سوارس بود، سال ۱۹۰۷ میلادی در شهر ریو دو ژانیرو برزیل زاده شد. در همان شهر در سال ۱۹۳۴ از مدرسه هنرهای زیبا درجه مهندسی معماری دریافت کرد. در سال ۱۹۴۵ عضو حزب کمونیست برزیل شد. عضویت در این حزب بارها برایش…
- مشارکت در شهر سالم و ارتقای کیفیت زندگی یکی از عوامل ایجاد نشاط و شادابی در شهروندان، وجود فضاهای جذاب و زیبا در محیط زندگی است. زیبا سازی و پاکیزگی محیطهای شهری از وظایف بسیار مهم شهرداریهای سراسر دنیاست. شهرداریها و شوراهای شهر تمام تلاش خود را به کار میبندند تا با زیبا کردن شهرها، محیطی خوشایند و آرامش…
- توسعه شهری پایدار یا توسعه پایدار شهری اصولا شهر پایدار جایی است که به دلیل استفاده اقتصادی از منابع، اجتناب از تولید بیش از حد ضایعات و بازیافت آن تا حد امکان و پذیرش سیاستهای مفید و همگام با طبیعت در درازمدت، قادر به ادامه حیات خود باشد. شهر پایدار شامل ابعاد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، مدیریتی و…
- منظر به مثابه پوشش کالبد و فعالیت شهری منظر شهری از جمله اجزای بااهمیت هویت شهر و شاید رکن اصلی تاثیرگذار بر تصویر ذهنی از شهرها می باشد. ما بسیاری از خیابان ها و شهرهای خاص دنیا را با شکل و ظاهر عمومی و تصاویر خاص آنها در ذهنمان می شناسیم. بیشتر این تصاویر هویت مند به دلیل…